Kā nu es
neparunāšu par Taizemes virtuvi. Tā tik ļoti interesēja un turklāt- viens
no galvenajiem ceļojuma izvēles kritērijiem bija kulinārais tūrsisms, kas Āzijā
ir īpašs notikums.
Pēc mana skatījuma ir četri ''must
to do'', kas Āzijas galā esot ir jāizmēģina.
Iedalīju tos šādi: Uz ielām nopērkamie brīnumi, tradicionālā virtuve, augļi, čili, jeb padoms ‘’Kā čili ēst Taizemē?’’
Iedalīju tos šādi: Uz ielām nopērkamie brīnumi, tradicionālā virtuve, augļi, čili, jeb padoms ‘’Kā čili ēst Taizemē?’’
Pirmais : Uz ielām nopērkamie brīnumi
Visbiežāk
tās ir dažādas uzkodas, kas tiek pagatavotas turpat ielas malā. Tās tirgo pa
taisno no ratiem, kas uzstutēti uz riteņiem, lai darba dienas beigās,
vezumu pasistu padusē un aizvilktu uz mājām. Šis ir plašāk sastopamais
tirgotuvju veids Taizemē. Uz iesmiem bija uzsprausti dažādi produkti. Sākot ar
neko neizsakojošiem cīsiņiem, vistas filejām, cūkas gabaliņiem, svaigiem
astoņkājiem, garnelēm, kalmāriem, ceptām zivīm, sienāžiem, vabolēm, eļļā
vārītām mīklas pikām, svaigiem kokosriekstiem beidzot ar dīvainiem saldsāļiem
žāvētiem augļiem un želejveidīgām tumšām masām, ko pako plastmasas maisiņos.
Maisiņos viņi pako arī gatavus (karstus) ēdienus, Maisiņā ielej mērci vai zupu,
aizsien tā, lai paliek gaisa telpa, un tādu bumbuli smuki saliek rindiņā un
tirgo nost. Un vietējie pērk - tātad ēdams.
Ielu
ieskrietuves. Ar īpašu šarmu apveltītas iestādes, kurās parasti negribas nemaz
iet iekšā, bet citreiz ir tā, ka nemaz nav kur ieiet, jo ir vienkārši
jāapsēžas uz ielas noliktajā taburetē un jāuzmanās, lai kāds neiesēžas klēpī,
vai arī kāds braucamais nenošķeļ kājām pirkstus. Burzma, dūmi, tvaiki,
cilvēki. trauki, ūdens bļodas, tas ir tas, kas atkal lieka atcerēties Bangkoku.
Puketā un Phi Phi tas nebija tik izteikts, bet ne tā ka nesastopams.
Visvairāk šo
ielu ēšanu sajutām China town, kurā viss ir tik vienkārši cik ir. Redzi,
apsēdies, apēd un aizej, turklāt tevi šajā burzmā apkalpos viesmīlis un ar
smaidu uz lūpām pat atnesīs rēķinu . Reiz ieturējām maltīti, kad pēkšņi sāka
līt un pus minūtes laikā visas ielas garumā virs viesu galvām uzslēja ļodzīgus
plēves jumtiņus, reiz tāds jumtiņš uzgāzās kādai kompānijai virsū un mazliet
aprāva elkrības vadus galvenajam pavāram virs pannas. Reiz bijām vietā, kur zem
mūsu krēsliem sāka tecēt ūdens upīte, reiz jāsēž blakus pavāram, kas apmēram
pus metra attālumā čaukstina garneles un dūmi sitās sejā. BET...tas viss bija
svaigs, kvalitatīvs un garšīgs. Neskatoties uz zemo higiēnas līmeni, kad ēdot
var noskatīties, kā ēstūža plastmasas traukus ielas malā nomazgā saputotās ūdens
bļodās, vēders mani nepievīla. Un jā, protams tas viss mums bija eksotika!
Sulīgajiem augļiem paiet
garām nav iespējams un ikreiz kādā ratu stendā to visu provējām. Sākumā ņēmām zināmos,
pēc tam jau mēģinājām vietējo eksotiku. Te, komentāri lieki-augļi tiešām labi,
kvalitatīvi un tīri no ķīmijām. Brauciet, ēdiet, dieviniet un atkal ēdiet -
īpaši mango!
Kokosriekstu
sula pieejama divos veidos, proti, viens, kad ielas malā atrodas normāla kaudze
ar koksriekstiem un pārdevējs ar atstrādātiem četriem sirpja cērtieniem,
attaisa un ieliek rokās vēso un smago riekstu (ar rozā salmiņu). Pēc tam ej un
staipi to kilogramu sev līdz :D Ērti nebija, cik vien eksotiski. Vai arī tāds
variants, ka sula salieta plastmasas glāzītēs, kur apakšā peld daži balti
kokosrieksta mīkstuma gabaliņi un dzēriens ir vēl vēsāks, jo visu laiku atrodas
smalcināta ledus ligzdiņā.
Tradicionālā
virtuve bija
baigi ok! Produkti, kas pārsvarā figurēja Taizemes virtuvē bija rīsi, olas,
rīsu nūdeles, dažādi dzinumi, kokosriekstu piens, vistas gaļa. Uz Taizemi devos
ar sagatavotu ēdienu sarakstu, kas man obligāti būtu jāizbauda. Viens no tiem -Tom
Yom zupa. Skābena zupele, kurā atradu šampinjonus, tomātus, ingveru,
citronzāli, kokosriekstu pienu un garneles, Tās pēc izvēles varēja aizstāt ar
vistas gaļu, bet garneles nebūt nav jāaizstāj ar kaut ko citu esot piejūras
zemē. Jāsaka, ka zupu baudīju gandrīz katrā vietā, jo gribēju sajust atšķirības
un pagatavošanas īpatnības. Pa lielam viens un tas pats un ļoti garšīgi!
Rīsi ar
jūras veltēm un indijas riekstiem, kas pildīts ananāsā. Nekāds jaunums , bet Latvijā esot
parasti negribas tā šķērdēties ar ananāsiem, lai uzservētu ēdienu.
Nūdeles
dažādās mērcēs. Tas
visbiežāk bija ēdiens ar kuru nevarējām iegrābties, jo visas sastāvdaļas bija
saprotamas un kopā viss bija garšīgi, ja arī kāds asns nebija zināms - kopā
ēdiens radīja veselīgu iespaidu. Mērces bija tumši brūnas un pašķidras
konsistences, kurās rēgojās dzinumi, sēnes utt.
Uz mēles
kūstošos kalmārus, garneles un citus zvērus nevar uzskatīt par tradicionālo
virtuvi, jo šie zvēriņi ikvienā valstī garšos labi, ja vien to apskalo kāds
palielāks ūdens pleķis.
Ar piebildi
par čili vienmēr sākās mūsu saruna ar viesmīli.
Lai ko arī tu būsi izvēlējies pasūtījuma laikā kādas trīs reizes ir jāatkārto :
''NO chili, please!'' tas būs lielāks garants, ka ēdienu varēsi ieēst,
Čili piedāvā
pat pie augļiem, ko pirkām uz ielas. Bija vietas, kur atsevišķi iedeva maisiņu
ar čili, sāls u.c garšvielu maisījumu, ko uzbērt pa virsu augļiem, bet citās
vietās viss bija sajaukts kopā.
Kad 3 reizes
biju nokladzinājusi par čili - zupas un visu pārējo ko ēdām, tiešām arī
izbaudījām. Taču bija arī reize, kad ņēmu zupu vietējā ''Lido'' tipa ēstūzī un
rezultātā tā tur arī palika uz mana galda, jo likās, ka pieskaroties bļodai jau
bija par asu :D
Viņi mīl
asus ēdienus- tas nu ir jāiegaumē. Labākais ieteikums- kā baudīt čili Taizemē
ir: neēst čili :D
Bet ja
nopietni, tad rīsi ir tie, kas slāpē aso čili garšu, kā arī, man palīdzēja vēsa
kokosriekstu sula. Bet ne ūdens, ne kaut kāda cita dzēriena lietošana nelīdzēs.
Saldo izvēle
viņiem nav nekāda dižā, taču tajos augstās klases restorānos kuros bijām -
varēja izmēģināt tādus šedevrus, ka atcerēties negribas. Kaut kādi želejaini,
bezgaršīgi veidojumi, kas jāēd kopā ar saldu mērci, kas iespējams šo pasākumu
izglāba. Taču ja gribas ko interesantu un garšīgu, tad tas bija jāmeklē uz
ielām. Varu pieminēt dodol, kas ir fantastisks saldums. Maigas kokosriekstu
garšas staipīgs brūns brīnums.
Lūk šīs garšas pēc gribas
atgriezties.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru