17 jūlijs 2012

Restorāna dzīve

Nu tad tagad nedaudz pastāstīšu par glāžu plēšanu, izgāztiem zupas šķīvjiem klientu klēpjos un drausmīgi negaršīgu ēdienu restorānā...
Domā, ka tā arī ir? Nu nēēēēēē
Traukus nēesmu saplēsusi.(Pagaidām) Zupas šķīvjus es nemaz nevarētu izgāzt nevienam klēpī, jo zupas kā tādas restorāns savā ēdienkartē vienkārši nepiedāvā, turklāt, kā viesmīle es tur nestrādāju, jo es taču ņi bum bum norvēģiski. Bet par to negaršīgo ēdienu gan es varētu parunāt.
Tātad ies runa par norvēģu tradicionālo ēdienu- Kumle(izrunājas: Humla)Sākumā tas ir bijis tradicionāls ēdiens,ko ēda trešdienās, bet laikam mainoties tagad to ēd kad grib un redz mūsu restorānā to stūķē iekšā arī svētdienās.
Es pat tagad nezinu no kura gala lai apraksta šo ēdienu, jo ir jārunā gan par tā sagatavošanu, gan pasniegšanas veidu.
Izstāstīšu par pirmo reizi, kad es ar to ''iepazinos''.
Tā bija mana pirmā reizīte restorānā, kad viss gāja ņigu ņagu un ēdienus uz šķīvjiem servēja vienu pēc otra. Te piedāvā galvenokārt četru veidu pamatēdienus. Tie būtu: steiks, kas viņiem skaitās ļoti plāni sagrieztas liellopa gaļas šķēlītes pasniegtas pārlietas ar pludojošu mērces kalnu, klāt saldajā krējumā izsautēti kartupeļi, zaļo zirnīšu putra, brūkleņu ievārījums un galīgi nesavienojamu sastāvdaļu salāti, proti(āboli, bumbieri, vīnogas, selerija, valrieksti, svaigs kāposts, putukrējums, majonēze un citrona sula). Hjū būšu beigusi aprakstīt pirmo ēdienu .... :D
Jā, ir daudz dažādu vienību ko saliek uz šķīvja un skaitās kā viena parasta porcija. Es no tāda škīvja varētu pārtikt divas dienas! :D
Ok-nākošais ēdiens ir kotletes, kas te tiek sagatavotas nedaudz savādāk kā pie mums. Receptē izmanto liellopa gaļu kopā ar garšvielām, kartupeļu miltiem un pienu. Sākumā tās tikai apcepj no abām pusēm, bet pēc tam sutina milzīgā katlā, iepeldinot tumši brūnas krāsas mērcē. Pasniedz ar vārītiem brukāniem, brūkleņu ievārījumu, sutinātiem dārzeņiem un vārītiem kartupeļiem.
Tad nākošais ēdiens ir lasis, ko viņi vienkārši sauc par "zivi". ĀĀāāā, kā LASI var nosaukt par zivi??? :o Biju gaužām sašutusi, jo tas taču ir tik ļoti burvīgais, maigi rozā, vieglais, gaisīgais un īpaši garšīgais lasītis :)
Šo vienīgo ēdienu viņi nepapildina ar dīvainām piedevām un man viss ir pieņemams :) Un garšo ārprātīgi labi.
Bet nu tad pēdējais ēdiens kas iet uz urrā ir šis Kulme, kas ir miltu bumba vārīta atvainojiet smirdīgā sāļā taukūdenī, pasniegta kopā ar vārītu aitas gaļu, kāļu biezeni, apceptām bekona strēmelēm, vienu(kas ir svarīgi) vārītu kartupeli, vienu vārītu smerdeli, es domāju sardeli un dažiem vārītiem burkāniem. Vnk vāks!!!
Pozcija milzīga un šķiet ka manām garšas kārpiņām nepieņemama garša.
Par gatavošanas procesu: Ir tā ka šīs bumbas gatavo no sausā maisījuma, ko sajauc ar ūdeni līdz sanāk viendabīga masa, tad uzmasē apaļas bumbas un tad vāra ūdenī kur iepriekš bija vārījusies kaulaina aitas gaļa. Protams ka to nēēsmu ēdusi, jo īpašais ēdina aromāts nevilina. Reiz tik nogriezu mini kabaliņu no pašas Humle(miltu bumbas). Aizlipa mute un vairāk nekā :D Nesaprotu kā viņi to var ieēst un pat apēst :D Garšo ne pēc kā, izskatās nu so so, kā saka : "Kas kuram ir skaists"
Tas lai paliek uz valstu kultūru atķirību rēķina. Es tur neiejaukšos. Gribēšu redzēt kā viņi manas šprotes ēdīs :D Iespējams būs tāda pati atpakaļreakcija :D
Restorāns vēl piedāvā trīs veido saldos ēdienus, kas ir saldējums ar šokolādes mērci, saldējums ar karstām kazenēm, un ābolkūka ar saldējumu. Parasti esmu atbildīga par šiem saldajiem un līdz padusēm noziežos ar saldējumu, virpinot skaistās bumbiņas :D Pa virsu uzmetu piparmētras lapu un aidā. Lai labi garšo. Pagājušo reizi uznāca iedvesma izdekorēt ābolkūkas škīvji, ko apšpricēju ar ogu sulu. Izskatījās piemīlīgi - tās mazās sārtās sulas lāsītes uz balto šķīvju malām. Pavārei gan nerādīju atdevu uzreiz viesmīlēm, lai nes prom. Varbūt viņa būtu mani nošāvusi par šādu pašdarbību, bet man tak vienalga :D Bija smuki :) Virtuvē kopā esam 5 meitenes, es ar pavāri gandrīz vai neizlienam no tās, bet pārējās bitītes diedz apkārt un apkalpo klientus.
Virtuvē notiek visādas lietas, par kurām nevarēšu te visu aprakstīt, bet man prieks, ka te cilvēkus nešķiro. Es tieku klāt gan pie pamatēdienu gatavošanas, ēdienu dekorēšanas, kotlešu cepšanām u.c. Parādīju pārējiem ka nav jēgas kotletes veidot ar karotes palīdzību, jo tāpat forši var uzvirpināt ar rokām. Kad pienāk brīvāks brīdis katrs darbinieks virtuvē var iestiprināties ar to ko vēlas. Protams ka es tālāk par lasi nepeldēšu :D Mums saskan :)
Man tur patīk, arī istabas lieluma lesskapis :) tikai žēl, ka restorāns apmeklētājiem atvērts tikai svētdienās!

Foto: Kulmes pagatavošana, lasītis,steiks un es :)
pārējās bildes var apskatīt http://www.njaagarden.no
attēlu sadaļā - ēdieni :)







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru